با توجه به گسترش کسب و کارها در شاخه ها و زمینه های مختلف چه در فعالیت های تولیدی صنعتی و چه در فعالیت های خدماتی بازرگانی ،همیشه این دغدغه وجود داشته است که صاحبان کسب و کار نگرانی هایی مبنی بر ایجاد ابتکارات و ایده هایی خلاقانه و یا نو آورانه دارند و حمایت از این ایده ها همیشه کار دشواری برای صاحبان مشاغل می باشد .
در این راستا سازمانی از زیر مجموعه های سازمان ثبت و اسناد املاک تشکیل گردید به نام مرکز مالکیت معنوی که سازمانی اجرایی در زمینه ی ثبت ابداعات و ایده ها ی تولیدی و خدماتی می باشد . فعالیت اصلی این مرکز ثبت علائم طرح ها و اختراعات می باشد که در این قسمت به شرح و توضیح طرح صنعتی و اختراع و چگونگی ثبت و حمایت از این دو آیتم می پردازیم .
مرکز مالکیت معنوی
مبتکرین و مخترعین محترم به اطلاع شما می رسانیم بانک اطلاعات ثبتی با در اختیار داشتن دپارتمان مرکز مالکیت معنوی به روز ترین اطلاعات و قوانین موجود را در امور حمایت از حقوق مبتکرین و مخترعین در اختیار داشته و هم چنین با حفظ حقوق محرمانه بودن اطلاعات جهت ثبت درخواست متقاضی هر چه بیشتر در حفظ اطلاعات محرمانه ثبت طرح صنعتی و اختراع کوشیده است . سابقه و رزومه ما دربخش دپارتمان مالکیت معنوی گویای این مط
با کارشناسان دپارتمان مالکیت معنوی بانک اطلاعات ثبتی در تماس باشید.
طرح صنعتی همانگونه که از نامش پیداست شامل شکل خاص در تولید کالاها توسط گروه های تولیدی و صنعتی می باشد . این بدین معناست که محصولی با شکل ظاهری تاکنون در حال تولید و عرضه بوده و شخصی با ورود به آن صنعت شکل جدیدی از آن محصول را ارائه می دهد که قابلیت ها و خاصیت های بهره وری آن محصول را تغییر داده و محصولی با شکل جدید طراحی می نماید .
به طور مثال انواع لامپ های فلورسنت را در نظر بگیرید که به صورت میله ای تولید می شده است و بعد ها به شکل دایره ای تولید شد و بعد از آن با تغییر بیشتر به صورت لامپ های کم مصرف با اشکال هندسی خاص تولید شده است .
این مثال نوعی از طرح صنعتی می باشد که شکل ظاهری محصول را حمایت می کند نوعی دیگر از طرح های صنعتی وجود دارد که با بسته بندی محصول در ارتباط می باشد و طرح های گرافیکی و رنگ های به کار رفته در بسته بندی با شکل فیزیکی بسته بندی محصول را حمایت میکند که بیشتر شامل بسته بندی محصولات غذایی و آرایشی و بهداشتی میشود.
اختراع چیست ؟
حال نوع دیگری از ثبت ابداع وجود دارد که به آن اختراع گفته می شود و شکل ظاهری آن محصول را شامل نمی شود این بدان معناست که محصولی که تاکنون وجود خارجی نداشته را مخترع ابداع کرده که خاصیت ها و قابلیت های جدیدی ایجاد نموده است و این قابلیت های نوآورانه تا کنون وجود نداشته است .
.مثال این موضوع را میتوان اختراع لامپ های رشته ای عنوان کرد که قبلا برای روشنایی از سوخت های فسیلی استفاده می شده است و پس از آن اختراع لامپ های رشته ای برای روشنایی از جریان الکتریسته جهت روشنایی استفاده شده است . اینجا کاملا روشن میشود که تولید نور با سوخت های فسیلی هم پرهزینه بوده و اتلاف انرژی بالایی داشته و هم اینکه استفاده از این سوخت ها تجدید پذیر نبوده است و با اختراع لامپ ها هم از اتلاف انرژی کمتری برخوردار شده و هم از انرژی استفاد شده که تجدید پذیر می باشد.
تفاوت اختراع و طرح صنعتی
پس در این قسمت اختلاف بین طرح صنعتی و اختراع کاملا روشن گردید.طرح صنعتی شکل ظاهری محصول را ثبت و قابل حمایت می نماید و اختراع موارد فنی و علمی و نوآوری به کار رفته در محصول را ثبت و قابل حمایت می نماید .لذا متقاضیان اینگونه خدمات ابتدا می بایست با مشاوره با کارشناسان خبره در زمینه خدمات حمایت از مالکیت های معنوی نوع تقاضا را مشخص نموده تا پس از آن نسبت به ثبت آن اقدامات لازم را به سرانجام برساند .